Ook Boekentoren in parcours Liantis Urban Trail Gent

UrbantrailGent

De Liantis Urban Trail Gent komt steeds dichterbij. Op zondag 23 oktober kunnen de deelnemers al lopend verschillende unieke plekken in de Gentse binnenstad verkennen. De opmerkelijke passage langs De Krook is één van de hoogtepunten van een afwisselend parcours.

Na drie jaar afwezigheid staat de Liantis Urban Trail Gent, een van de populairste loopevenementen van de Arteveldestad, op zondag 23 oktober terug op de kalender. De zesde editie van deze unieke citytrip op loopschoenen biedt opnieuw een unieke kijk achter de schermen van de Gentse binnenstad.

Een maand voor de start van de verrassende en culturele looptocht krijgt het parcours steeds meer vorm. Zo kunnen we vandaag opnieuw enkele opvallende locaties onthullen. Start en finish van de Liantis Urban Trail Gent bevinden zich op de Bijlokesite, vlakbij het historische centrum. Deze locatie was meer dan 750 jaar lang het centrum van de Gentse ziekenzorg, vandaag is het omgetoverd tot cultuurhaven aan de oevers van de Leie.

Van de Boekentoren tot De Krook

Naast deze unieke startlocatie kunnen we nog twee tipjes van de sluier lichten: de Boekentoren en de Krook zijn twee tot de verbeelding sprekende passages. De 64 meter hoge Boekentoren, die ook dienst doet als de universiteitsbibliotheek, is één van de symbolen die mee het uitzicht van de stad bepaalt. Het modernistische meesterwerk van de Belgische architect Henry van de Velde vormt de overgang tussen historisch centrum en het kunstkwartier.

Een ander architecturaal pareltje op het parcours is de doortocht aan de Krook. Voor het eerst wordt het grootschalige stadsvernieuwingsproject opengesteld voor lopers, een unieke kans om de site op een sportieve manier te verkennen. Het monumentale en kunstzinnige gebouw in een bocht – of zoals vroeger een ‘krook’ genoemd – van de Schelde omvat onder meer de nieuwe stadsbibliotheek, labo’s en kantoren van de UGent, een café en groenzones.

Andere locaties die we eerder al bekendmaakten: het Industriemuseum, de hippe Oude Dokken met de nieuwe sporthal, het STAM Museum en de Kunsthal. En uiteraard mag een klassieker als het Van Eyck Zwembad, het oudste overdekte zwembad in België met een unieke art deco-inrichting, niet ontbreken op ht parcours. De komende weken zullen nog meer toplocaties aan dit indrukwekkende lijstje toegevoegd worden.

Met de rolstoel

Ook heel bijzonder is dat vzw Onafhankelijk Leven ook dit jaar opnieuw deelneemt aan de Liantis Urban Trail Gent en dit met maar liefst tien teams. Elk team bestaat uit één rolstoelatleet die wordt aangemoedigd door een team van medelopers uit enkele Gentse bedrijven.

De Liantis Urban Trail Gent maakt deel uit van de Liantis Urban Trail Series, die op 26 juni geopend werd in Brussel. Na Gent volgen nog manches in Antwerpen (20 november) en Kortrijk (10 december).

PRAKTISCHE INFO LIANTIS URBAN TRAIL GENTProgramma zondag 23 oktober 2022: 

  • 8u – Afhalen borstnummers
  • 9u-10u20 – Start in 5 waves
  • 12u – Finish laatste deelnemer
  • 13u – Einde

Deel dit bericht