Locaties

Start & finish locatie: Bijlokesite

Bijna 800 jaar geleden werd het Mariahospitaal van in het centrum van de stad overgebracht naar de Bijlokemeersen. Aan de lange geschiedenis van ziekenzorg kwam een einde in 1982. Sindsdien veranderde de Bijlokesite in een campus voor cultuur, kunst en onderwijs, waarbij de architectuur en de samenhang van de site centraal staan.

©PhileDeprez5006
©PhileDeprez

Kunsthal

Tussen de dertiende-eeuwse muren van het voormalig Caermersklooster in het hartje van het Patershol, vind je Kunsthal Gent. Kunsthal Gent is een internationaal ontwikkelings- en presentatieplatform voor hedendaagse kunst in Gent.

Zwembad Van Eyck

Zwembad Van Eyck is het oudste overdekte zwembad van België én tegelijkertijd het jongste: in 2001 werd het grondig gerestaureerd, zodat de prachtige art-deco-inrichting vandaag mooier is dan ooit.

Quatre Mains

Quatre Mains is zoveel meer dan een pianowinkel. Ze hebben er 2 showrooms met gerenommeerde merken zoals Yamaha, Sauter, Seiler en Grotrian-Steinweg. Een leuke locatie voor muziekliefhebbers!

Industriemuseum

In het centrum van Gent, op een boogscheut van de Vrijdagmarkt, huist het Industriemuseum in een indrukwekkend fabrieksgebouw. In de voormalige katoenfabriek – je kan er de machineolie nog ruiken! – wekken grote en kleine verhalen de veelbewogen industriële geschiedenis weer helemaal tot leven.
Neem alvast een kijkje op de website: https://www.industriemuseum.be/nl.

STAM Museum

Het STAM is het Gentse stadsmuseum dat sinds oktober 2010 op de Bijlokesite het verhaal van Gent brengt en je (nog) warm(er) maakt voor de stad. Je ontdekt er de vele lagen van Gent, een hedendaagse stad met een eeuwenoude geschiedenis.

De Boekentoren

De Boekentoren, ook wel de vierde toren van Gent genoemd, is een modernistisch meesterwerk van de Belgische architect Henry van de Velde. Hij vormt de overgang tussen het historisch centrum en het kunstenkwartier met zijn musea.

De Centrale:

De Centrale is een intercultureel centrum, dat is gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale. Dat ‘De Centrale’ bruist van het leven, daarover bestaat geen twijfel! Bij de bouw van de elektriciteitscentrale in 1924 werd een schuilkelder voorzien voor het personeel. Centrales waren immers een gegeerd doelwit voor luchtbombardementen.

ENTR Café

ENTR is de culinaire vrijzone van DE CENTRALE waar geuren en smaken elkaar kruisen. ENTR is een lange tafel om met vrienden te eten, een gastvrije toog om vreemden te leren kennen, een terras om uit te blazen na een lange dag, een artistieke ruimte om indrukken op te doen, een artistieke vrijhaven waar culinaire en muzikale smaken elkaar zullen kruisen.

De Korenlei

De Korenlei is een straat in Gent, gelegen recht tegenover de Graslei, met daartussenin de rivier de Leie. Het geheel vormde van de 11e tot de 18e eeuw het middelpunt van de haven van Gent.

De Krook

De Krook, een initiatief van Stad Gent, de Universiteit Gent en imec, meet zich heel wat identiteiten aan: een bibliotheek die klaar is voor de 21e eeuw. Een speerpunt van ondernemerschap en innovatie. Een cultureel knooppunt waar iedere Gentenaar welkom is. Een baken van burgerparticipatie en onderzoek. Maar vooral een open huis dat uitnodigt tot ontmoeting.

KASK Tuin

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) en het Koninklijk Conservatorium vormen samen de school of arts van HOGENT en Howest.

De school brengt getalenteerde en gemotiveerde studenten in contact met excellente pedagogen, actieve kunstenaars, vormgevers en theoretici van kunst en vormgeving.

De ontwikkeling van de kunsten, onderwijs en onderzoek binnen een internationale perspectief zijn haar belangrijkste taken.

LUCA – School of Art

LUCA – School of Art ligt in het gezellige, historische stadscentrum. Gent is een stad waar kunst en design hand in hand gaan en dat zie je ook op deze campus.

Sint-Lucas biedt opleidingen zoals Textielontwerp en Vrije Kunsten, maar ook Grafisch Design, Interieurvormgeving en Educatieve Master.

Op de campus vloeien design en kunsten moeiteloos in elkaar over. Student zijn in Gent betekent bovendien genieten van een cultureel stimulerende omgeving én een bruisend studentenleven.

Augustijnenklooster

Het Augustijnenklooster in Gent werd op 24 november 1296 gesticht toen de augustijnen zich met de zegen van de bisschop van Doornik ook in Gent vestigden.

Met het klooster is ook de Sint-Stefanuskerk verbonden.

Huis van Alijn

Het Huis van Alijn verzamelt, onderzoekt en deelt herinneringen over tradities, rituelen en gewoontes in ons dagelijks leven vanaf de 20e eeuw.

Fietsambassade (onder de Krook)

Bij het fietspunt onder de Krook kan je terecht om je fiets te laten herstellen, een fiets te huren of markeren en je kan er zelfs gratis je banden laten op pompen.

Vergeet zeker niet om de muurschildering van Resto te bewonderen.

Vooruit (concertzaal) - VIERNULVIER

Kunstencentrum Vooruit bevindt zich in een indrukwekkend, historisch gebouw in het hart van de stad.

Dankzij zijn levendige sfeer is de Vooruit de ideale locatie voor conferenties, netwerkevenementen, meetings en recepties.

Sint-Pietersabdij

De Sint-Pietersabdij is niet alleen een tentoonstellingshuis van Europees formaat, maar ook een open historisch huis dat een bezoek meer dan waard is.  Laat je verrassen door de boeiende geschiedenis, de krachtige architectuur en een weelderige abdijtuin.